Verschil Nederlandse en buitenlandse patiënt

Bij het invoeren en muteren van patiënten wordt een onderscheid gemaakt tussen binnen- en buitenlandse patiënten. Dit heeft te maken met het feit of iemand een Burger Service Nummer heeft, daar aan de hand van dit nummer controles kunnen worden gedaan en men ook een Nederlandse verzekering kan afsluiten.

Bij patiënten die geen BSN hebben kunnen geen controles gedaan worden bij het SBV-Z en Vecozo en is het ook niet mogelijk om het dossier op te halen via het LSP (landelijk schakel punt). 

Nederlandse patiënten hebben over het algemeen een BSN-nummer en een Nederlandse zorgverzekering. Onder Nederlandse patiënten vallen ook een aantal speciale groepen (dit zijn Nederlandse patiënten zonder een BSN):

  • Pasgeborenen (hebben nog geen BSN, maar vaak wel een Nederlandse verzekering),
  • Expats en asielzoekers (hebben vaak geen BSN, wel een Nederlandse zorgverzekering en meestal een tijdelijk Nederlands adres) Let op! Deze patiënten worden niet ingevoerd als buitenlandse patiënten.

 

Lees onderstaande stappen om te bepalen of er een Nederlandse of buitenlandse patiënt ingevoerd moet worden:

  • Patiënt uit Nederland met BSN – met of zonder Nederlandse zorgverzekering: Invoeren als Nederlandse patiënt.

 

  • Patiënt uit Nederland – zonder BSN – met Nederlandse zorgverzekering: invoeren als Nederlandse patiënt. (asielzoekers en pasgeborenen)

 

  • Patiënt uit Buitenland – zonder BSN – met Nederlandse zorgverzekering en (tijdelijk) adres in Nederland: invoeren als Nederlandse patiënt (expats en asielzoekers).

 

  • Patiënt uit Buitenland – zonder BSN – zonder Nederlandse zorgverzekering en (tijdelijk) adres in Nederland: invoeren als buitenlandse patiënt.

 

  • Patiënt uit Buitenland – zonder BSN – zonder Nederlandse zorgverzekering en adres in het buitenland: invoeren als buitenlandse patiënt.